Az alkohol hatása az emberi szervezetre
Az alkolholtartalmú italok fogyasztásakor a felszívódás már a száj nyálkahártyáján keresztül megkezdodhet, a gyomorba érve egy része változatlan formában felszívódik a véráramba, a szer másik része a vékonybél falán keresztül kerül a szervezetbe. A véráramba bekerülve azonnal eljut az agyba, és a sejtekhez, és ott hatni kezd. A hatás függ a fogyasztott alkohol mennyiségétől, a szervezet fizikai állapotától (testsúly, egészségi állapot), az elfogyasztott étel mennyiségétől, a fogyasztás rendszerességétől valamint a máj állapotától. A nagy mennyiségű, rendszeres alkoholfogyasztás a májat veszi igénybe, mivel a bevitt alkohol 90-95%-a itt bomlik le. A maradék egyéb módon ürül ki a szervezetbol (pl. verejtékezés). Az alkoholt fogyasztó személynek jellegzetes testszaga lesz az előbb említettek miatt.
A máj kb. 1-3 óra alatt bont le egy adag alkoholos italt (pl. egy korsó sör). A még lebontatlan mennyiség addig kering a vérben, míg a máj képes lesz lebontani. Állandó igénybevételnél e szervünk annyira legyengülhet, hogy a súlyos következmények veszélye fennáll ( pl. májcirózis, vagy másképpen májzsugor). Tudnunk kell még azt is, hogy kb. 40-50 perc után éri el a szervezetben az alkohol a maximális koncentrációját, tehát az üveg sör elfogyasztása után 0,5-1 óra múlva.
Kétféleképpen jellemezhető az alkoholista viselkedése, ami a személyiség állapotától és fejlettségétől és az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Lehet agresszív kötözködő, vagy vidám és jókedvű (esetleg szomorú búskomor). Ha közben folytatódik az alkoholbevitel, akkor a szervezetben a koncentráció növekszik, aminek érdekes élettani és pszichikai hatásai vannak. Az egyre növekvő alkoholmennyiség más-más reakciókat vált ki.